0

Wyszukiwarka

English
Wersja polska

Slider

Wstrzymaj przewijanie Wznów przewijanie
Przejdź do slajdu nr: 1
Przejdź do slajdu nr: 2
Przejdź do slajdu nr: 3
Przejdź do slajdu nr: 4
Przejdź do slajdu nr: 5
Przejdź do slajdu nr: 6
Przejdź do slajdu nr: 7
Przejdź do slajdu nr: 8
Przejdź do slajdu nr: 9
Magazyn SPA
Jesień na talerzu
Jesień to czas, kiedy kończy się sezon na świeże owoce, a niższe temperatury powodują, że tracimy więcej energii na ogrzanie ciała. Konieczne jest więc dostosowanie diety do aury za oknem, aby nie chorować i mieć dużo energii.
Jesienne menu warto przygotować jeszcze latem. Wtedy bowiem możliwe jest zatrzymanie letnich smaków poprzez robienie przetworów np. dżemów, domowych sosów, domowych mieszanek warzywnych. Nie tylko zaoszczędzimy w ten sposób pieniądze, ale również będziemy mieli pewność, że spożywane przez nas produkty są świeże, nie zawierają konserwantów i innych substancji sztucznych.

Warto wykorzystywać również warzywa i owoce charakterystyczne dla tej pory roku. Jesienią królują warzywa dyniowate (kabaczek, cukinia, dynia), grzyby, dojrzałe owoce (jabłka, gruszki, śliwki). Tak jak o każdej porze roku warto wykorzystywać dobra natury, a nie sięgać po importowane produkty, na które przyjdzie czas zimą. Polski klimat jest łaskawy dla nas i niemalże o każdej porze roku oferuje nam masę warzyw. Jesień to zatem odpowiedni czas na korzystanie z kapusty, buraków, brukselek, bakłażanów czy porów, które nie tylko są zdrowe, ale również bardzo tanie. Do łask wraca również gęsina, świetna jesienią. Dodatkowo jesień to dobry czas dla połowu ryb. Takie menu pozwoli nam nabrać sił na zimne poranki.

Z przygotowanych wcześniej lub kupnych produktów możemy tworzyć jesienne, rozgrzewające potrawy. Należy pamiętać o tym, że potrawy jesienne muszą być bardziej kaloryczne od letnich, najlepiej rozgrzewające i na długo zaspokajać apetyt. Pomocne są tu warzywa strączkowe, przyprawy korzenne dodawane do gorących zup, tłuste ryby czy mięso, którego w wakacje unikamy.

Takie menu pozwoli nam również dostarczyć organizmowi odpowiednich witamin i mikroelementów, co zaowocuje uniknięciem jesiennych przeziębień, a także zahartuje nas na miesiące zimowe. Efekt odczuje również nasza skóra, włosy i paznokcie, które w miesiącach jesiennych są w słabszej kondycji.


Copyright © 2018 BazaSPA.pl. Wszelkie Prawa Zastrzeżone